Toelichting bij COM(2001)244 - Wijziging van Verordening (EEG) nr. 2358/71 houdende een gemeenschappelijke marktordening in de sector zaaizaad en tot vaststelling, voor de verkoopseizoenen 2002/03 en 2003/04, van de in de sector zaaizaad toegekende steunbedragen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. In de Europese Unie is sinds 1994, in de sector zaaizaad, inzonderheid voor bepaalde soorten, een aanzienlijke toename van het ingezaaide areaal en van de geproduceerde hoeveelheden geconstateerd.

De marktprijzen die de producenten voor hun producten hebben ontvangen hebben in dezelfde periode soms aanzienlijke schommelingen vertoond. Tegelijk is een stijging van de uitvoer en van de in de Gemeenschap aangehouden voorraden waargenomen, hetgeen erop wijst dat de productie te groot is ten opzichte van de werkelijke afzetmogelijkheden op de markt van de Gemeenschap.

De uitgaven van het EOGFL-Garantie in het kader van deze gemeenschappelijke marktordening zijn sinds 1994 voortdurend gestegen. Deze stijging is nog versneld in 1999 en 2000, zodat de uitgaven voor het jaar 2000 zijn opgelopen tot 109,5 mln EUR.

Momenteel bestaat er alleen een begrotingsstabilisator voor zaairijst, waarvoor de Raad sinds het verkoopseizoen 1999 de eis van een per lidstaat uitgesplitste gegarandeerde maximumhoeveelheid heeft ingevoerd. De Commissie is gevraagd de uitvoeringbepalingen van deze regeling vast te stellen.

2. De gemeenschappelijke marktordening in de sector zaaizaad, die is ingesteld bij Verordening (EEG) nr. 2358/71 van de Raad, voorziet in de verplichting om vóór 1 augustus 2001 de voor de verkoopseizoenen 2002/03 en 2003/04 te betalen steunbedragen vast te stellen.

Bij deze verplichting komt bovendien de eis dat een soortgelijke stabilisatieregeling als die voor zaairijst moet worden ingevoerd, om de voortdurende stijging van de uitgaven in het kader van deze gemeenschappelijke marktordening af te remmen.

3. Deze twee eisen (vaststelling van de steunbedragen en invoering van een stabilisator) moeten tegelijk worden aangepakt want ze zijn zeer nauw verbonden: de uitgaven in verband met de gemeenschappelijke marktordening zijn een gevolg van het eenheidsbedrag van de steun dat wordt toegepast op de geproduceerde hoeveelheid die voor communautaire steun in aanmerking komt. Handhaving van de thans geldende steunbedragen is slechts aanvaardbaar indien een stabilisatieregeling wordt ingevoerd om de uitgaven binnen aanvaardbare grenzen te houden. De andere manier, die erin bestaat de eenheidsbedragen van de steun aan te passen, is niet even doeltreffend en biedt niet de mogelijkheid om de lidstaten die de geconstateerde toename hebben veroorzaakt, een grotere verantwoordelijkheid op te leggen.

4. Voor één van de soorten zaaizaad waarvoor de gemeenschappelijke marktordening geldt, namelijk 'Lolium perenne L.' wordt momenteel een steun toegekend die verschilt naar gelang van de drie verschillende rassengroepen (zeer standvastige rassen, nieuwe rassen, weinig standvastige rassen). Bij de laatste vaststelling van de steunbedragen was geconstateerd dat dit onderscheid niet langer gerechtvaardigd was; er was toen besloten het nog te handhaven voor het verkoopseizoen 2001/02, maar slechts bij wijze van overgangsregeling.

5. Dit voorstel heeft tot doel voor alle soorten zaaizaad waarvoor de gemeenschappelijke marktordening geldt, een soortgelijke stabilisator in te voeren als die welke geldt voor zaairijst, en de voor de oogsten 2002/03 en 2003/04 te betalen steunbedragen te verlengen.