29688 NL - wetsvoorstel
Initiatiefvoorstel Wet toegankelijkheid en bereikbaarheid basisbetaaldiensten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 14 juli 2004 aanhangig gemaakt door het Tweede Kamerlid Crone (PvdA) i.

 

Dit initiatiefvoorstel van het Tweede Kamerlid Crone (PvdA) voorziet in regels inzake de toegankelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en redelijke prijsstelling van basisbetaaldiensten. De belangrijkste reden voor de initiatiefnemer dit wetsvoorstel in te dienen was de aanhoudende verschraling van de dienstverlening, zowel in dorpen als stadswijken. Steeds meer bankfilialen en postagentschappen worden gesloten en daarnaast wordt in filialen en agentschappen die wél openblijven de dienstverlening steeds verder teruggeschroefd. Met name gaat het daarbij om beperkingen ten aanzien van het opnemen van contant geld. Het serviceniveau van banken is volgens de indiener de laatste jaren in hoog tempo afgenomen. Zo weigeren banken hoe langer hoe meer klanten in verpleeg- en verzorgingstehuizen te bezoeken. Het wetsvoorstel is erop gericht om iedereen in redelijke mate in staat te stellen aan het maatschappelijk betalingsverkeer deel te nemen. In het wetsvoorstel is een aantal algemene zorgplichten verwoord die moeten garanderen dat de toegang tot het maatschappelijke betalingsverkeer voldoende is gewaarborgd voor alle afnemers. De zorgplichten betreffen toegankelijkheid, veiligheid, redelijke prijsstelling. Deze algemene zorgplichten zullen worden uitgewerkt in lagere regelgeving. De zorgplichten gelden niet voor alle kredietinstellingen, maar alleen voor kredietinstellingen die één of meerdere basisbetaaldiensten aanbieden. Daarnaast biedt het voorstel een basis voor regels ten aanzien van de bereikbaarheid voor iedereen van één of meer servicepunten met een minimum aan betaalfuncties.

1.

Volledige titel

Voorstel van wet van het lid Crone houdende regels inzake de toegankelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en redelijke prijsstelling van basisbetaaldiensten (Wet toegankelijkheid en bereikbaarheid basisbetaaldiensten)

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel is een nota van wijziging ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werd in de Tweede Kamer een motie ingediend.

4.

Documenten

(18 stuks)

2 14 juli 2004, geleidende brief, nr. 1     KST78428
Geleidende brief
publicatie: 19 juli 2004
 
2 14 juli 2004, voorstel van wet, nr. 2     KST78429
Voorstel van wet
publicatie: 19 juli 2004
 
2 14 juli 2004, memorie van toelichting, nr. 3     KST78430
Memorie van toelichting
publicatie: 19 juli 2004
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.