Rondleiding tentoonstelling 'Kijk, daar gaat de koning!'

Donderdag 1 september 2011 om 15:00 uur

Het Haags Historisch Museum verzorgt een gratis rondleiding langs de tentoonstelling "Kijk, daar gaat de koning!" De Oranjes in Den Haag voorafgaand aan de discussiebijeenkomst over de toekomst van de monarchie.

Dat Den Haag en de Oranjes al

eeuwenlang lief en leed met elkaar delen, bewijst de tentoonstelling “Kijk, daar gaat de koning!” De Oranjes in Den Haag die het Haags Historisch Museum van 15 april tot en met 23 oktober organiseert.

Formele gebeurtenissen en informele ontmoetingen laten zien dat Den Haag het predicaat Hofstad niet voor niets draagt. Ook beleef je als bezoeker op spectaculaire wijze in beeld en geluid het typisch Haagse fenomeen Prinsjesdag. Laat je meeslepen door een juichende menigte en volg de route van de Gouden Koets.

Prins Maurits markeert het begin van de aanwezigheid van de Oranjes in Den Haag. In 1585 vestigde hij zich in het Stadhouderlijk Kwartier aan het Binnenhof. Latere stadhouders en koningen hebben allerlei fraaie paleizen opgetrokken in en buiten Den Haag. Maquettes van Huis ten Bosch en Huis Honselaarsdijk laten zien welke sporen de Oranjes hebben achtergelaten. Niet alleen de bouw van paleizen en de oprichting van monumenten hebben impact op de stad; ook was en is Den Haag hét decor voor de publieke verschijningen van de Oranjes, getoond aan de hand van schilderijen, prenten, foto’s, films en tal van Oranjalia.

De tentoonstelling is onderverdeeld in thema’s: formele gebeurtenissen als geboortes, huwelijken en begrafenissen laten zien hoe de inwoners van de stad delen in de meest intieme momenten uit het leven van de Oranjes. Informele ontmoetingen tussen de vorsten en hun volk vonden plaats tijdens stadsfeesten als de Haagse Kermis en Koninginnedag, waarbij tot op de dag van vandaag de Oranje-gekte helemaal losbarst.

Heel bijzonder is het interieur met de originele voorwerpen uit de Russisch-orthodoxe kapel van grootvorstin Anna Paulowna. Enkele voorwerpen uit de inventaris maakten deel uit van de veldkerk van tsaar Alexander I, de broer van Anna Paulowna, en hebben dienst gedaan tijdens de veldtochten tegen Napoleon. In 1816, na het huwelijk van grootvorstin Anna Paulowna met de Prins van Oranje, later koning Willem II, werden deze overgebracht van Sint-Petersburg naar Den Haag. De traditie wilde dat de grootvorstinnen van de Romanov familie tot aan hun dood trouw bleven aan hun geloof. De kapel is tot en met 15 mei te zien. 

De band tussen de Oranjes en de Hagenaars kent niet alleen geluk en liefde; het is er een van voor- en tegenspoed. Zo volgde er een stadhouderloos tijdperk na de dood van prins Willem II. Ten tijde van Prins Willem V waren er regelmatig opstanden en vechtpartijen tussen de Oranjeaanhangers en hun tegenstanders, de Patriotten. Nog steeds vinden op steenworp afstand van het museum, in de Tweede Kamer, discussies plaats over de positie van het koningshuis.

Met deze tentoonstelling stelt het Haags Historisch Museum Den Haag als Hofstad gedurende het voorjaar en de zomer centraal.

Bron: Persbericht Haags Historisch Museum, 4 maart 2011

Meer informatie

Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.