Conflictpreventie

1.

Kerngegevens

Document­datum 27-06-2001
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 201, 4

2.

Tekst

Titel

Mededeling van de Commissie inzake Conflictpreventie

Datum Raadsdocument

23 april 2001

nr. Raadsdocument

8145/01

nr. Commissiedocument

COM (2001) 211 def

Eerstverantwoordelijke ministerie

BZ i.o.m. BZK, FIN,

JUST

Behandelingstraject in Brussel

De Mededeling zal zowel in eerste pijler- als in tweede pijler-groepen en comité's aan de orde komen, waaronder de Raadswerkgroep voor Ontwikkelingssamenwerking en het Politiek en Veiligheidscomité (PVC). De Europese Raad van Gotenburg bespreekt het onderwerp op basis van een rapport van het Voorzitterschap, waarin elementen van de mededeling zijn overgenomen.

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

De Mededeling heeft geen financiële consequenties voor de EU-begroting. De Mededeling schept een algemeen kader, waarbinnen verschillende acties op het gebied van conflictpreventie geplaatst dienen te worden. Instrumenten die belicht worden, waar ontwikkelingssamenwerking er een van is, worden uit de budgetlijnen onder titel B7 externe betrekkingen gefinancierd.

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel

De Commissie Mededeling over conflictpreventie geeft een overzicht van instrumenten om op lange termijn preventieve actie te nemen gericht op het vergroten van stabiliteit. Daarnaast wordt ingegaan op korte termijn maatregelen die van toepassing zijn als een land in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Voor wat betreft de lange termijn wordt regionale integratie en versterken van handelsbetrekkingen bepleit. De Commissie ziet ontwikkelingssamenwerking echter als een van de meest adequate instrumenten om oorzaken van conflicten aan te pakken, waarbij gelet moet worden op een geïntegreerde benadering. In landen met een aanzienlijk conflictpotentieel is beïnvloeding van het politieke klimaat via ondersteuning van democratiseringsprocessen, van de rechtstaat, van civil society en van onafhankelijke media opportuun. Ook wordt gesteld dat de Commissie meer aandacht zal moeten geven aan hervorming van de veiligheidssector. Binnen deze lange termijn oplossingen geeft de Commissie in het stuk ook mogelijkheden aan om synergie met tweede en derde pijler doelstellingen te bereiken en conflictpreventie te mainstreamen in activiteiten die binnen haar competentie vallen. Horizontale thema's zoals proliferatie van kleine wapens, drugs, toegang tot en beheer van hulpbronnen, milieudegradatie, HIV/Aids, mensensmokkel, opbouw van de rechtstaat en belangen van de private sector dienen eveneens in het licht van conflictpreventie te worden bezien.

Parallel aan de lange termijn-maatregelen dient op korte termijn actie te worden genomen wanneer een land in een conflictsituatie afglijdt of dreigt af te glijden. Mogelijke interventies variëren van politieke dialoog tot Speciale Afgevaardigden en van het Rapid Reaction Mechanism tot smart sanctions. De Commissie noemt in haar Mededeling lopende initiatieven en geeft aan hoe instrumenten op effectievere wijze kunnen worden ingezet. De Commissie streeft naar het bereiken van grotere synergie met de activiteiten van de Raad en de Lidstaten en onderstreept het belang van samenwerking en coördinatie met bilaterale partners zoals de VS, Japan, Rusland, Canada en Noorwegen zowel als met VN-organisaties en Internationale Financiële Instellingen.

Rechtsbasis van het voorstel

N.v.t., het betreft een mededeling.

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

Subsidiariteit: positief. Een goed gecoördineerd optreden van de Commissie op dit terrein kan de effectiviteit van conflictpreventie door alle actoren slechts vergroten.

Proportionaliteit

N.v.t., het betreft een mededeling.

Nederlandse belangen

Gewelddadige conflicten hebben niet alleen gevolgen voor de conflictlanden zelf, maar ook regionale en wereldwijde repercussies. Vluchtelingenstromen, de kosten voor het uitzenden van vredesmachten, maar ook de invloed van conflicten op de handel maken een conflictpreventiebeleid noodzakelijk. Nederland heeft als één van de weinige landen handhaving van de internationale rechtsorde grondwettelijk vastgelegd en zal derhalve alles in het werk stellen dit te respecteren. Als land met aanzienlijke internationale handels- en investeringsbelangen heeft Nederland bovendien ook baat bij politieke en economische stabiliteit. Conflictpreventie heeft slechts kans van slagen als het een gecoördineerde interventie betreft waaraan zoveel mogelijk leden van de internationale gemeenschap meewerken. Het belang dat de Commissie hecht aan een geïntegreerde benadering waarbij lange termijn- en korte termijninterventies van uiteenlopende aard parallel worden ingezet sluit aan bij de Nederlandse visie.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

N.v.t.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

Het EP wordt d.m.v. deze mededeling geïnformeerd.

3.

Onderdeel van

27 jun
'01
Brief staatssecretaris met negen fiches die werden opgesteld door de Werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC) - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 201
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.