Bijensterfte in Europa

Logo Europese Commissie

Bijen spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en leveren een jaarlijkse bijdrage ter waarde van 22 miljard euro aan de landbouw in de EU. Maar de afgelopen jaren gaat het slecht met de bijen.

Bijensterfte neemt zowel in Nederland als in andere lidstaten van de Europese Unie steeds meer toe. Wat is er aan de hand met de bijen? Heerst er een virus of zorgt het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden voor de massale bijensterfte?

Op 13 juni organiseerde de Nederlandse Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in samenwerking met het Montesquieu Instituut een debat naar aanleiding van de film 'More than Honey'. Na afloop gingen Michael Kester (algemeen directeur Syngenta), Joke de Geus (bestuurslid akkerbouw LTO Noord) en Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis) met elkaar in debat.

De Europese Commissie wil in gesprek met de Nederlandse bevolking. Dit doet zij onder meer in een reeks van debatten over actuele thema's die van belang zijn voor de Nederlandse burgers.

De Europese Unie pakt het tegengaan van de bijensterfte goed aan. Dat was de conclusie van een door de Europese Commissie, Vertegenwoordiging in Nederland en het Montesquieu Instituut georganiseerd debat over bijensterfte. Drie specialisten gingen op 13 juni in Filmhuis Den Haag in debat over dit lastige onderwerp. Het debat werd voorafgegaan door de bekroonde film 'More than Honey'.

v.l.n.r.: Joke de Geus, Koos Biesmeijer en Michael Kester
Het debat "Bijensterfte in Europa"
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Joke de Geus, Koos Biesmeijer en Michael Kester.