200 jaar Prinsjesdag?

dinsdag 2 september 2014, 10:36

DEN HAAG (PDC) - Op de website van Parlement & Politiek wordt aandacht besteed of het wel terecht is dat Nederland voor de 200ste keer Prinsjesdag viert. Op 2 mei 1814 kwam voor het eerst de Staten-Generaal bijeen. Je zou kunnen zeggen dat dit de eerste Prinsjesdag was, maar is dit wel juist?

De naam 'Prinsjesdag' stamt al uit de achttiende eeuw en kent zijn oorsprong uit de viering van verjaardagen van leden van de stadhouderlijke familie. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd de naam gebruikt voor de feestelijke opening van de zitting van de Staten-Generaal. 

In het Bataafs Gemenebest  was er al sprake van een 'Prinsjesdag'. Op 29 april 1805 werd Rutger Jan Schimmelpenninck beëdigd als voorlopige raadspensionaris. Op 15 mei opende hij aan het Binnenhof de zitting van het Wetgevend Lichaam. Ook onder Lodewijk Napoleon in het toenmalige Koninkrijk Holland werd het parlement geopend, dit was op 18 november 1806.

De 'derde dinsdag' is zeker geen 200 jaar oud. Daarvoor kende Nederland zelfs nog een 'derde maandag', allereerst in oktober en toen pas in september.