Nieuwe Hofvijver maakt balans Rutte-II op

maandag 27 oktober 2014, 13:48

DEN HAAG (PDC) - De aanpak van kabinet-Rutte II is verrassend succesvol als het aankomt op de uitvoering van het regeerakkoord, zo constateert Bert van den Braak in De Hofvijver die deze week is verschenen. Joop van den Berg betoogt daarentegen in zijn stuk dat 'een tussenformatie onvermijdelijk is om een onwerkbare situatie te voorkomen'. In hun analyse van de uitwerking van de minderheidssituatie op het parlementaire stemgedrag in de Tweede Kamer stellen Simon Otjes en Tom Louwerse vast dat het kabinet-Rutte II beter getypeerd kan worden als een middenkabinet dan als een minderheidskabinet. 

De hele Hofvijver staat in het teken van een tussenbalans van het kabinet-Rutte II. Zo wordt ook de Eerste Kamer onder de loep genomen. Aalt Willem Heringa betoogt dat de rol van Eerste Kamer fundamenteel gewijzigd is. Peter Bootsma komt, op basis van een vergelijking tussen de Duitse Bondsraad en de Eerste Kamer, tot de conclusie dat Duitsland een stuk ontspanner omgaat met een minderheidspositie van het kabinet dan Nederland. In tegenstelling tot Nederland, lijkt het politieke systeem in Duitsland bovendien de politieke stabiliteit in het land in de hand te werken. 

Uiteraard komt ook de oppositie aan bod. D66'er Peter Bootsma behandelt de verschuiving van het CDA van een regeringspartij naar een oppositiepartij. CDA'er Rien Fraanje schrijft over de pogingen van de D66 om zich te manifesteren als een middenpartij. In de column van deze maand over onder meer het electorale verval bij de PvdA, stelt Paul Kalma dat 'politici de politiek weer zouden moeten gaan opvatten zoals dat een democratie past: een bezielde strijd om het algemeen belang'. Robbert Bosschart legt uit waarom de Spanjaarden alleen onder voorbehoud Europees willen zijn in zijn bijdrage aan de reeks 'Europa & de lidstaten'. 

Deze Hofvijver is een opmaat voor een bredere weging van het kabinet. Donderdag 30 oktober organiseert het Montesquieu Instituut een symposium met Bert van den Braak, Aalt Willem Heringa en Simon Otjes. Op 5 november staat het maandelijkse Nieuwspoort-debat in het teken van Rutte II: stabiel of instabiel.