Nieuwe Hofvijver met nieuws en achtergronden over afsplitsingen, staatscommissies en Zwarte Piet

maandag 24 november 2014, 13:57

DEN HAAG (PDC) - Afgelopen week bracht het CPG haar jaarboek uit onder de titel 'Het geld regeert'. Het november-nummer van de Hofvijver geeft een overzicht van twee hoofdstukken uit dit jaarboek. Johan van Merriënboer beschouwt de sluipende uitholling van het budgetrecht van de Tweede Kamer. De budgetrechten van het Europees Parlement zijn in de afgelopen decennia daarentegen uitgebreid, waardoor het Europees Parlement weer zijn tanden laat zien bij het opstellen van de Europese begroting, zo stelt Hilde Reiding.

Wie zich stoort aan Zwarte Piet moet naar de rechter, concludeert Aalt Willem Heringa. In plaats van burgemeesters te laten beslissen over Sinterklaasoptochten, is het beter de oplossing te zoeken in publiek debat. Naar aanleiding van een andere actualiteit, namelijk de afsplitsingen binnen de PvdA, schrijft Gerrit Voerman over frictie in de fractie. Voerman komt tot de conclusie dat naast de kiezer ook het Kamerlid losser is geraakt van de partij. 

Verder gaat Karin van Leeuwen in op de samenstelling en werkwijze van staatscommissies, houden Simon Otjes en Paul Lucardi een beschouwing over het basisinkomen en constateert Geerten Boogaard dat parlementaire enquêtes een middel zijn geworden om democratische rekeningen te vereffenen. Aalt Willem Heringa stelt daarnaast dat de ophef over de belastingnaheffing in de Staten-Generaal misplaatst is. 

1.

Meer over