Europalezing: speech Vaira Vīķe-Freiberga staat online

dinsdag 25 november 2014, 14:21

DEN HAAG (PDC) - De speech die Vaira Vīķe-Freiberga gaf tijdens de 13e Europalezing, is online verschenen. De Europalezing werd dit jaar gehouden op 28 oktober in de Kloosterkerk in Den Haag ten overstaande van bijna 500 aanwezigen. 

Oud-president van Letland Vīķe-Freiberga sprak samen met professor Internationale Betrekkingen Jonathan Holslag over het thema 'Vrede en Veiligheid in Europa'. De moderator van de avond was Tom de Bruijn, wethouder in Den Haag en voormalig permanent vertegenwoordig voor Nederland bij de Europese Unie. 

Vīķe-Freiberga gaf een uitgebreide historische schets van de turbulente geschiedenis van Europa en kwam tot de conclusie dat het nog nooit zo goed met het continent is gegaan. Europa mag echter niet achterover leunen en haar veiligheid verwaarlozen. Ze noemde de crisis in Oekraïne een voorbeeld van hoe een simpele handelsovereenkomst kan leiden tot een gewelddadig conflict. 

De speech van Vīķe-Freiberga, de speech van Jonathan Holslag, een video-impressie en de foto's van de Europalezing 2014 zijn reeds online verschenen.