Juni-nummer Hofvijver: verkenning naar politieke integriteit

donderdag 2 juli 2015, 12:03

DEN HAAG (PDC) - "Integriteit is een begrip dat zo ongrijpbaar is, dat haast per definitie grijze gebieden ontstaat". Dat stelt Wytze van der Woude, universitair docent staats- en bestuursrecht, in de nieuwe Hofvijver. De stelling een 'beetje integer kan niet', is dan ook te absoluut in zijn ogen.

De grijze gebieden van politieke correctheid en integriteit worden uitvoerig behandeld in deze Hofvijver, waarbij wordt gekeken naar gedragscodes, integriteitsschendingen, (historische) corruptieschandalen en integriteitsbevordering - op lokaal, nationaal en Europees niveau. Ook wordt de vraag gesteld of de VVD vaker met integriteitproblemen worstelt dan andere partijen. 

Naast een vooruitblik op het Griekse referendum bevat dit nummer op het gebied van Europa bijdragen over de mogelijke invloed van de Turkse verkiezingen op het Europese toetredingsproces en over de impact van Europese integratie op de traditioneel Nederlandse polderpolitiek. Ook de nieuwe Nederlandse referendumwet wordt besproken, waarbij de grenzen van een referendum en de Zwitserse voorbeeldfunctie worden belicht.