Decembernummer De Hofvijver: 'Immigratie beslissend voor EU'

maandag 21 december 2015

DEN HAAG (PDC) - Het decembernummer van de Hofvijver, jaarlijks in het teken van Europa, is vandaag verschenen. Europa staat onder druk, zo blijkt uit nagenoeg alle bijdragen. Verschillende stukken gaan in op het migratievraagstuk, het in twijfel trekken van Schengen en de mogelijke uitbreiding van het gemeenschappelijk buitenlands- en defensiebeleid. Hieruit blijkt hoe onlosmakelijk deze kwesties met elkaar verbonden zijn. Maar de waarde van de EU manifesteert zich juist in een gemeenschappelijke binding, zo stelt Aalt-Willem Heringa in de column.

Ook Nederland speelt hier volgend jaar als voorzitter van de Europese Raad een belangrijke rol in. Een analyse van dit voorzitterschap en de Nederlandse parlementaire inbreng daarin kan in dit nummer natuurlijk niet ontbreken.  

Verder blikt de Hofvijver terug op het Europese afgelopen jaar. In de Europese Kroniek 2015 staan de vele ingrijpende gebeurtenissen van dit jaar op een rijtje. Extra aandacht is er voor de bankenunie die in 2015 tot stand kwam, bedoeld als noodrem voor een mogelijke volgende financiële crisis. Daarnaast is er een onderzoek naar de cijfermatige productie van 'Europa' inbegrepen.