MI behulpzaam bij Nederlands bezoek aan Madrid

maandag 2 mei 2016, 12:00

DEN HAAG (PDC) - Op verzoek van de Nederlandse ambassade in Madrid deed het Montesquieu Instituut enkele suggesties voor mogelijke gesprekspartners voor een werkbespreking in Madrid over de Spaanse coalitievorming. Na de laatste Spaanse verkiezingen in december 2015 was er geen absolute meerderheid en zou het alleen mogelijk zijn via onderhandelingen een coalitie te kunnen vormen. Dat was nog niet eerder in Spanje voorgekomen, maar is welhaast dagelijkse kost in Nederland. 

De ambassade nodigde op basis van de suggesties oud-vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink  uit. Tjeenk Willink, enkele malen informateur voor een Nederlands kabinet, bracht in maart een bezoek aan Madrid. Hij sprak met diverse sleutelfiguren uit Spaanse politiek, journalisten, denktanks en onderzoeksinstituten, zoals het gerenommeerde Spaanse  Centro de Estudios Politicos y Constitucionales (CEPC).  Ook voerde hij bilaterale gesprekken met de voorzitter van het Spaanse Congres, Patxi Lopez, en met Charles Powell, directeur van het Instituto Elcano  (het Spaanse Clingendael).

Vorige week berichtten zowel de Volkskrant als de NRC over het bezoek. Overigens is het Spanje niet gelukt om tot een nieuwe regering te komen. Vandaag is de laatste dag waarop dit nog zou kunnen. Iedereen houdt rekening met nieuwe verkiezingen op 26 juni.