Juninummer De Hofvijver: Brexit, enquêtecommissies en euroscepsis onder ambtenaren

maandag 27 juni 2016, 12:32

DEN HAAG (PDC) - Nederlandse ambtenaren denken 'iets positiever' over Europa dan de Nederlandse bevolking in het algemeen. Dat is een van de conclusies van een onderzoek naar euroscepsis onder ambtenaren, verschenen in de nieuwste editie van De Hofvijver.

Meer aandacht voor Europa is er met Brexit, het Brits uittreden uit de Europese Unie. Verschillende auteurs buigen zich over de gevolgen voor Groot-Brittannië, voor Europa en voor Nederland. Ook speelt de vraag: hoe nu verder?

Nu in Nederland de discussie opleeft over een 'mini-enquête' kijken auteurs in De Hofvijver naar het gebruik van het enquêtemiddel in Nederland, de ons omringende landen en het Europees Parlement. 

In de vaste rubriek de Unie en de Lidstaten kijken we naar Griekenland, Polen en Turkije. Verkeert Griekenland in de fase van stilte voor de storm? Glijdt Polen af naar een 'soevereine democratie'? En: waar komt de machtshonger van Erdogan vandaan?

Verder is er in De Hofvijver aandacht voor de subsidiariteitstoets, een terugblik op de Europalezing en het gebruik van dierenmetaforen op het Binnenhof.