Van den Braak: Invloed 'partijbonzen' kan ook positief zijn

maandag 11 juli 2016, 12:21

DEN HAAG (PDC) - De rol van partijkopstukken in het Nederlandse politieke bestel wordt in een kwaad daglicht gezet. Dat schrijft Bert van den Braak, die als wetenschapper en redacteur verbonden is aan het Parlementair Documentatie Centrum in Den Haag. In zijn opiniestuk in Trouw reageert hij op eerdere uitlatingen van historicus Arnout Maat. Volgens Maat vormen de partijbonzen in Nederland een kleine kliek die alleen maar uit zijn op eigen gewin.

Van den Braak stelt dat de analyse van Maat tekort schiet op een aantal vlakken. Óók de partijkopstukken waren medeverantwoordelijk voor de verviervoudiging van de Nederlandse welvaart in de afgelopen zestig jaar. Daarnaast kun je door lid te worden van een politieke partij partijkopstukken kritisch volgen. 

In Trouw stond een samenvatting:

volledige tekst was:

Van welke land de historicus Arnout Maat de geschiedenis heeft bestudeerd weet ik niet, maar het zal vast niet de Nederlandse (parlementaire) geschiedenis zijn. Hij doet het voorkomen alsof een kleine kliek partijbonzen bij ons de dienst uit maakt, hun eigen wil doet en alleen maar uit is op behoud van de eigen baan. 

Vandaar zeker dat Diederik Samsom ondanks de slechte peilingen de bepaald niet populaire compromissen met de VVD verdedigde, vandaar vast dat de VVD toch instemde met wensen van de PvdA zoals het kinderpardon, vandaar wellicht dat eerdere kabinetten met bijvoorbeeld CDA en D66 soms impopulaire maatregelen namen om ervoor te zorgen dat onze verzorgingsstaat toekomstbestendig blijft. Het is de heer Maat blijkbaar ontgaan dat onze welvaart de afgelopen zestig jaar verviervoudigd is, dat ons zorgstelsel, ons onderwijs, ons pensioenstelsel en onze infrastructuur tot de beste ter wereld behoren. Hebben die zogenoemde 'partijbonzen' daarbij wellicht geen rol gespeeld? 

Het recente interview met Otwin van Dijk (tot deze week PvdA-Kamerlid) in Trouw over wat Kamerleden doen en hoe die problemen aanpakken, is voor hem ook leerzaam. Natuurlijk maken politici fouten, is welvaart niet voor iedereen in gelijke mate weggelegd en valt er nog veel te verbeteren. 

Niettemin verdedigde Hans Goslinga terecht ons een stelsel, waarin door overleg en compromissen tot besluiten wordt gekomen. Dat is een veel beter systeem dan het voorleggen van ingewikkelde kwesties aan de bevolking en die dan te versimpelen tot 'ja' of 'nee'. Wie heeft dat het Brexit-referendum nog niet begrepen, zo kun je je afvragen. Het beeld dat politici alleen maar uit zijn op eigen positie en macht, klopt van geen meter. Het staat overigens iedereen vrij om lid te worden van een politieke partij (alleen bij de PVV kan dat niet) en om daarin actief te worden en die 'bonzen' bij de les te houden.

Bron: Trouw, 8 juli 2016