Oratie Kutsal Yesilkagit: 'Public Administration with a focus on international governance'

vrijdag 19 augustus 2016, 12:09

DEN HAAG (PDC) - Kutsal Yesilkagit pleit voor grondig onderzoek naar het functioneren van grensoverschrijdende bestuursvormen en hoe politici hun abtenaren aansturen. Dit doet de hoogleraar en decaan van de Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in zijn oratie op 26 augustus. Yesilkagit stelt dat staten vergaand met elkaar moeten samenwerken om de burgers te beschermen. Staten dienen hun nationale bestuurlijke systemen verder op elkaar af te stemmen, maar tegelijkertijd ervoor te zorgen dat burgers zich vertegenwoordigd voelen.

Yesilkagit stelt meer controle voor van nationale overheden op grensoverschrijdende bestuursvormen. Hier worden op verschillende terreinen besluiten genomen, vaak uit het zicht van nationale parlementen en instituties. Het onderzoek zal beoordelen of politici deze internationale netwerken wel goed kunnen aansturen en controleren, en in welke mate nationale politieke factoren een rol spelen bij de inrichting van grensoverschrijdend bestuur.

De laatste jaren functioneren internationale overheidsnetwerken relatief onafhankelijk van de lidstaten. Deze netwerken zijn verweven in bestuurlijke organen binnen staten, internationale organisaties en ngo’s. Hierdoor werken deze netwerken effectief samen, maar hebben nationale parlementen geen grip op deze netwerken van ambtenaren. Yesilkagit vindt daarom dat de nationale inbreng in grensoverschrijdende vormen van bestuur intensiever moet worden.

Bron: Universiteit Leiden, 18 augustus 2016