Hoogleraar staatsrecht Elzinga: het systeem van afspiegeling werkt niet meer

maandag 10 oktober 2016, 13:09

DEN HAAG (PDC) - Het wordt dringend tijd om de Nederlandse democratie van een nieuw fundament te voorzien, zo stelt hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een bijdrage in Binnenlands Bestuur. Elzinga onderschrijft hiermee de conclusie van oud-Kamerlid en staatsrechtgeleerde Erik Jurgens, die in zijn column van 23 september jl. op deze website stelt dat een systeem gericht op afspiegeling eigenlijk ongeschikt is voor een parlementaire democratie.

Elzinga benadrukt dat zelfs een verhoging van de kiesdrempel naar 5-7% geen zoden aan de dijk zal zetten, aangezien er dan nog zo'n zevental middelgrote partijen zal resteren, waarvan er al gauw vier nodig zijn voor een stabiele coalitie. Het resultaat zal zijn dat de politiek voor kiezers onherkenbaar wordt.

Hoewel Jurgens de kans op een stelselwijziging binnen afzienbare tijd onwaarschijnlijk acht - het laatste concrete voorstel, over een gekozen formateur, stamt uit de jaren '70 - vindt Elzinga dat de tijd dringt: 'beslissend is vooral dat het huidige stelsel de desinteresse van de kiezer hevig voedt.'

Bron: 'Politieke Hutspot voor de kiezer', Binnenlands Bestuur (7 oktober 2016)