Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Film & Debat: The Net

Nam Chul-woo is een arme doch gelukkige Noord-Koreaanse visser die met zijn vrouw en dochter aan een rivier tussen de grens van de Korea's woont. Iedere dag gaat hij vissen in de rivier. Op een dag verstrikt Nams visnet de motor van zijn boot en drijft hij per ongeluk de Zuid-Koreaanse kant van de rivier op.

Waar wordt hij opgepakt en ervan verdacht een overloper of spion te zijn. De Zuid-Koreaanse ondervragers denken al snel dat Nam waarschijnlijk geen spion is. Toch zijn zij ervan overtuigd dat ze Nam moeten 'bevrijden' van de dictatuur, samen met alle andere Noord-Koreanen.

Regisseur Kim Ki-duk uit Zuid-Korea maakt daarmee een interessant politiek standpunt: is dogmatisch geloof, ook in Westerse vrijheden, net zo goed een vorm van 'brainwashing' als de Noord-Koreaanse overgave aan één almachtige leider? Over onder andere dit thema vindt na afloop van de film een debat plaats met Korea-specialist en professor aan de Universiteit van Leiden Koen de Ceuster en politicoloog Michiel Hoogeveen.

1.

Praktische informatie

Datum: donderdagavond 7 september 2017 om 19:00 uur

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191 te Den Haag

2.

De film "The Net"

Deze spionnenthriller is geregisseerd door Kim Ki-duk uit Zuid-Korea. De film is een beschouwing van de onzichtbare gevangenis van ideologieën die Noord en Zuid van elkaar scheiden. Inwoners van beide Korea's, en eigenlijk van alle landen, zien onbewust de wereld door de ogen van hun nationale ideologie.

3.

Het debat

Na afloop van de film vindt er een bespreking over de film en de politieke situatie in Korea plaats met Korea-specialist en professor aan de Universiteit van Leiden Koen de Ceuster en politicoloog Michiel Hoogeveen.

4.

Film & Debat

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat.

De Nacht van de Dictatuur

Logo met daarop 'Nacht van de Dictatuur'

Voorafgaand aan de Nacht van de Dictatuur vertoont het Filmhuis Den Haag in samenwerking met het Montesquieu Insituut , ProDemos en Nieuwspoort de Zuid-Koreaanse film The Net.

Deze Film & Debat is onderdeel van een breed programma rond de Nacht van de Dictatuur die plaatsvindt van 8 op 9 september. De Nacht van de Dictatuur is als tegenhanger van de VN Dag voor de Democratie (9 september) in het leven geroepen om op een andere manier stil te staan bij de betekenis van democratie en rechtsstaat. De Nacht van de Dictatuur wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd.

^ naar de site van de Nacht van de Dictatuur