Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Winnaars Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren bezoeken het Europees Parlement

Op 26 oktober werden de laureaten van de Karel de Grote-prijs voor jongeren in Brussel ontvangen door de parlementsleden van de Commissie cultuur en onderwijs. Ze werden gefeliciteerd met hun presentaties, die de EP-leden "inspirerend, grappig en onderhoudend" noemden. Wij hadden de kans om even met de drie winnaars rond de tafel te zitten.

De eerste prijs ging dit jaar naar het Duitse jongerenproject "Trein voor Europa". 24 technische scholen uit 21 landen werkten meer dan 3 jaar samen aan de bouw van een eigen miniatuurtrein. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar het Ierse boekenproject "You are here" en naar de "Best Engineering Competition BEC" uit Bulgarije.

"We willen jonge mensen in de bloemetjes zetten die redeneren vanuit een Europees bewustzijn, die bekommerd zijn om onze gemeenschappelijke toekomst en die Europa zien als een plek verenigd in verscheidenheid. Precies daarom is deze prijs zo belangrijk voor ons", zei Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek tijdens zijn toespraak op de prijsuitreiking in Aken op 11 mei.

Deze prijs wordt toegekend aan projecten die het belang van de Europese eenheid gestalte geven, en die aantonen dat de nationale en culturele grenzen door samenwerking kunnen overtroffen worden.

Welke waren de grootste problemen waarmee jullie tijdens het project "Trein voor Europa" werden geconfronteerd?

Sascha Emrich: "het moeilijkste was de praktische organisatie van het hele proces, vooral door de verschillende talen die werden gesproken en het groot aantal deelnemende scholen. In totaal waren 1500 mensen bij het project betrokken. Voor al deze mensen moesten we de nodige vergaderingen en bijeenkomsten regelen. We hebben vooral in het Engels gecommuniceerd, maar bepaalde zaken hebben we met handen en voeten moeten uitleggen".

Belangrijke data in 2011

  • 23 januari 2011: op deze datum moeten de projecten ten laatste worden ingediend
  • 5 maart 2011: in elk van de 27 lidstaten zullen nationale jury's een nationale winnaar selecteren
  • 14 april 2011: Een Europese jury zal de uiteindelijke winnaar kiezen uit de 27 geselecteerde projecten
  • 31 mei 2011: Vertegenwoordigers van de 27 nationale winnaars zijn welkom op de prijsuitreiking in Aken, Duitsland

Wat was jullie gevoel bij het voltooien van dit project?

Sascha Emrich: " Toen we op het einde de verschillende wagons (die symbool staan voor de EU-lidstaten en regio's) in elkaar staken en zagen dat het werkte, hadden we de indruk dat we op een symbolische manier de verschillende landen van Europa zelf met elkaar hadden verbonden. Het was een heel goed gevoel voor elk van ons. Volgend jaar zou ik een nieuw treinproject willen lanceren, maar deze keer met alle Europese landen".

Wat zal jullie het meest bijblijven van jullie bezoek aan het Europees Parlement?

Line Madsen Simenstad (winnares tweede prijs): "Wat me het meest heeft geboeid is de hele vertaalmachine van het EP en het feit dat alle talen een gelijkwaardige behandeling krijgen.

Mariya Koteva (winnares derde prijs): "Er gebeuren hier zoveel dingen, het is werkelijk een drukke bedoening. En iedereen is zo vriendelijk en geïnteresseerd in onze projecten!"

REF. : 20101025STO89956

Nadere informatie :

Al het nieuws