Reputatie verbeteren door afstand te bewaren

Het is goed gesteld met de reputatie van de Rechtspraak onder de opinion leaders van Nederland. Onder meer deze conclusie zal bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen 27 september op de Dag van de Rechtspraak presenteren op basis van een onderzoek onder beleidsmakers en beslissers. Frissen: "Het grootste deel van deze opiniemakers vindt de Rechtspraak een sterk merk, met een goede reputatie." Wel zou die kracht beter voor het voetlicht gebracht kunnen worden, vindt een deel binnen deze groep. "In die zin is er sprake van een reputatiegat", aldus Frissen.

Openbaarheid

Wel heeft de Rechtspraak last van de medialisering van de samenleving, constateert de hoogleraar. "Er wordt beter op de Rechtspraak gelet, haar vertegenwoordigers zijn meer in de openbaarheid", licht hij een tip van de sluier op van zijn Rechtspraaklezing. "Ze worden scherper gevolgd in de media en lopen daardoor meer risico." Is die reputatie wel te managen? - vraagt Frissen zich af. Deels wel, door bij incidenten op tijd en consequent de waarden van de Rechtspraak te communiceren, zoals de onafhankelijkheid. Maar voor een ander deel is het moeilijk om grip te krijgen op de reputatie van de rechtspraak, waarschuwt de NSOB-bestuursvoorzitter: "Zo is het verleidelijk om mee te gaan in de tendens van horizontaler opereren en netwerken. Ik heb daar ernstige twijfels bij. Door midden in de wereld te gaan staan zou de Rechtspraak juist wel eens wel onherkenbaarder kunnen worden. Soms ben je zichtbaarder door afstand te bewaren. Dat is ook een manier om je reputatie verbeteren. En tegelijk je onafhankelijke positie te bewaren.

Programma

Frissen spreekt tijdens het middagprogramma van de eerste Dag van de Rechtspraak in Den Haag. Zijn lezing wordt gevolgd door een debat met Arthur Docters van Leeuwen, Willem van Schendel, Hermine Voûte en Saskia Belleman. Het debat staat onder leiding van Max van Weezel. Dit debat wordt mede georganiseerd door het Montesquieu Instituut. Tijdens het middagprogramma zal het muzikale intermezzo worden verzorgd door De Dutch Don't Dance Division en de Haagse hiphopformatie Kern Koppen.

Tijdens het avondprogramma vertellen bekende en onbekende Nederlanders hun persoonlijke verhaal over de Rechtspraak tegen het historische decor van de Gevangenpoort. Tot deze vertellers behoren spraakmakende advocaten,  auteurs, politici, journalisten en rechters. In kleine groepjes worden de kleine vertrekken van de Gevangenpoort - zoals de cellenblokken en de martelkamer -  bezocht om te luisteren naar hun verhalen. Aanmelden voor het middag-  en avondprogramma is nog mogelijk.