Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Debat: Vooruitblik Nederlands voorzitterschap EU 2016, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

'Het creëren van banen en stimuleren van een duurzame, innovatieve economie zijn topprioriteit voor het Nederlands voorzitterschap van de EU in 2016', aldus het kabinet. Een ander speerpunt is het bereiken van een Unie die zich beperkt tot hoofdzaken en een Unie die verbindt.

Wat wordt er nog meer door Nederland op de agenda geplaatst? Wat zijn de voordelen en kansen van het voorzitterschap voor Nederland? Op welke manieren kan Nederland invloed uitoefenen? Wat gebeurt er achter de schermen?

Een vooruitblik op het Nederlands voorzitterschap van de EU in 2016 met

Het debat staat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.

Praktische informatie

Datum: Woensdag 2 september om 17.15 - 18.30 uur

Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Aanmelding

Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via info@democratieindebat.com. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.

Wilt u na afloop eten in Nieuwspoort? Reserveren kan via het aanmeldformulier.

Achtergrondinformatie

Het debat in Nieuwspoort is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en het Filmhuis Den Haag.


1.

Montesquieu Instituut

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

3.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

4.

Meer over...