Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Haagsch College: Is Europa nog van ons?

De Europese Unie is instabiel. Een grote migratiestroom, de wankelende euro en angst voor globalisering brengen het project in gevaar. In hun nieuwe boek De Kloof analyseren Esther de Lange en Ivo Belet de uitdagingen van de Europese samenwerking. De twee Europarlementariërs komen met oplossingen om de kloof met de burger te dichten. Met een kritische blik schetsen zij een vernieuwd Europa. Juist in deze tijd is een krachtige EU voor de burgers nodig.

Tijdens de boeklancering op 21 maart 2017 gaf Esther de Lange haar visie op de kloof tussen de burger en de EU en de urgentie van een constructief Europadebat in Nederland. Arend Jan Boekestijn reageerde als eerste op haar betoog. Daarna gaf eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans kort zijn blik op het thema van het boek.

Vervolgens gingen Esther de Lange, Frans Timmermans en Ivo Belet onder leiding van presentator Jan Postma in discussie met elkaar en met de aanwezigen, onder andere over de vraag: Hoe wordt de EU weer van de burgers?

Inhoud

1.

Video

2.

Sprekers

  • Esther de Lange is fractievoorzitter van het CDA in het Europees Parlement. Sinds 2007 is zij Europarlementariër.
  • Ivo Belet is sinds 2004 lid van het Europees Parlement voor het Vlaamse CD&V.
  • Frans Timmermans is eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie.
  • Arend Jan Boekestijn is buitenlandcommentator bij BNR Nieuwsradio en Elsevier.
  • Jan Postma is presentator bij BNR Nieuwsradio.

3.

Meer informatie

Haagsch College is een initiatief van Newscollege waarbij het Montesquieu Instituut een van de partners is. Vanuit het hart van politiek Den Haag geven belangrijke hoofdrolspelers en de beste analisten colleges over de thema’s die het nieuws beheersen.

Hier vindt u een overzicht van de Haagsch College lezingen die reeds zijn geweest. Meer informatie over de aankomende colleges en de organisatie van het Haagsch College vindt u hier.