Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Nacht van de Dictatuur, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

Het jaarlijks terugkerende festival ‘Nacht van de Dictatuur’ - de prikkelende tegenhanger van de Dag van de Democratie - keert dit jaar op donderdag 24 september terug voor de tiende editie. ProDemos, De Balie, Arminius, Studium Generale Groningen en Forum Groningen slaan de handen ineen om je op deze avond bij te praten over de invloed van de coronacrisis op autoritaire regimes, de democratie en de rechtsstaat.

Hoe coronaproof is de democratie?

De Nacht van de Dictatuur staat dit jaar namelijk in het teken van de invloed die de coronacrisis heeft op de democratie en rechtsstaat. In Nederland en in andere landen.

Maar ook als je coronamoe bent, staan er genoeg interessante programmaonderdelen op de agenda. Volg bijvoorbeeld de discussie over de situatie in Hongkong, kijk naar het filmcollege over dictatoren in film, of hoor de verhalen van koks van dictators als Idi Amin, Pol Pot en Saddam Hoessein.

In verband met de coronamaatregelen zal de Nacht dit jaar (grotendeels) online plaatsvinden. Zo kun je ook vanuit je luie stoel deelnemen aan de Nacht van dit Dictatuur. Dit jaar met o.a. Jonathan Israel, Judith Sargentini, Benedict Rodgers en Witold Szablowski.

Op nachtvandedictatuur.nl vind je meer informatie over het programma en de ticketverkoop.

Praktische informatie

  • wanneer: donderdag 24 september
  • waar: online - daarnaast is er beperkt plek bij het fysieke evenement bij Beeld en Geluid Den Haag (kijk op de website voor het programma per evenement)
  • hoe laat: vanaf 19.00 uur tot 23.20 uur
  • ticketprijs: online evenement: €5,00 / fysiek evenement: €12,50, studenten €10,00

Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...