Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Homepage Montesquieu

De Hofvijver: politiek van Den Haag tot Brussel

‘We hebben een kleurloos parlement’. Dat stelt prof. dr. Bert van den Braak op basis van onderzoek van PDC naar diversiteit van representatie in onze Staten-Generaal. De juni-editie van de Hofvijver besteedt hier aandacht aan.

 

Een politieke Eerste Kamer?

Breaking News: de Eerste Kamer neemt een motie van afkeuring tegen een minister aan. Hoe bijzonder is dat? Een debat tussen prof. Bert van den Braak (PDC, Universiteit Maastricht) en de Senatoren Joris Backer (D66), Ruud Koole (PvdA) en Tiny Kox (SP).

 

Coronacrisis: solidariteit in de EU?

Hoe solidair moeten EU-landen zijn tijdens de coronacrisis? Door corona staat de eurozone onder druk. Het is aan de EU om een helpende hand te bieden, maar de manier waarop staat ter discussie. Het Montesquieu Instituut voerde het debat in aanloop naar het Europees steunpakket vanuit verschillende invalshoeken.

 

Karlsruhe & Luxemburg: clash tussen het Duitse en Europese Hof

Wie beslist over de bevoegdheden van de EU - de nationale lidstaten of de Europese instellingen? Het Europese Hof van Justitie gaat in tegen het Duitse Bundes­verfassungs­gericht. Lees hier een serie beschouwingen over deze opvallende uitspraak.

 

Bespiegelingen over Brexit

Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari definitief de EU. Onze vaste Brexit-analist Aalt Willem Heringa schreef periodiek over de gang van zaken in Londen en Brussel: een geschiedenis van de Brexit (2016-2019).

 

do 3 sep
Democratie in debat algemeen logo

Actualiteiten­debat in september 2020

In september 2020 vindt het volgende Actualiteiten­debat plaats. Wanneer meer bekend is over het thema en de sprekers, vindt u dat hier.