Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Wilders kiest voor 'Partij voor de Vrijheid'

donderdag 23 februari 2006, 9:09

Geert Wilders heeft gisteren bij de Kiesraad de naam 'Partij voor de Vrijheid' laten registreren. Onder die naam wil hij aan de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007 meedoen. Wilders refereert hiermee aan de na-oorlogse liberale Partij van de Vrijheid. In 1948 ging deze partij op in de VVD die een 'sociaal-liberale koers is gaan varen', aldus Wilders. Hem staat een 'echt liberale partij' voor ogen.

Met de naamkeuze distantieert Wilders zich ook bewust van leefbare partijen en andere LPF-erfenissen als de Rotterdamse wethouder Marco Pastors en het Tweede-Kamerlid Joost Eerdmans. Hij wil niet iets beginnen 'dat ook maar riekt naar een tweede LPF.' Wilders is bezig met een lijst van tien programmapunten. De drie belangrijkste zijn: lagere belasting, betere scholen en een immigratiestop.

In de Tweede Kamer blijft hij gebruik maken van de naam Groep Wilders. De parlementaire regels sluiten een naamswijziging uit. Maar in de aanloop van de Tweede-Kamerverkiezingen zal de partij zich naar buiten toe gaan afficheren als Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid.

bron: anp