Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

SP: 'Europese samenwerking noodzakelijk om AWACS-herrie in Onderbanken te stoppen'

De SP heeft vandaag samen met leden van Stop Awacs-overlast een ludieke actie gevoerd. Op tal van verkiezingsborden in Brunssum en Onderbanken is de leus 'Europa, stop de Awacs-herrie' leesbaar. "Na 30 jaar moet er echt een einde komen aan de overlast voor 40.000 mensen."

"De mensen in de wijde omgeving van de AWACS-basis zijn na 30 jaar nog altijd niet murw geslagen, dat zegt genoeg over de ernst van de overlast en de vastberadenheid van de mensen", zegt Jac Fijnaut van Stop Awacs Overlast. Hij voert samen met de overige actievoerders binnenkort de zoveelste juridische procedure. In dit geval bij de Raad van State. "De nationale overheid verschuilt zich in de praktijk achter de macht van de NAVO, want nergens elders op de wereld mogen dergelijke monsters nóg vliegen. Daarom is het goed dat de SP in Europa aan de bel trekt. De NAVO moet niet langer landen tegen elkaar kunnen uitspelen!," aldus Fiinaut.

SP-eurokandidaat Ron Meyer "Wij zijn erg kritisch op bemoeienis uit Brussel. Die legt namelijk maar al te vaak dwingende privatiseringen en marktwerking op, maar wij zijn niet tégen Europese samenwerking. Dit is nou een goed voorbeeld van waar Europa goed kan helpen. SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit vult aan: "We zien dat Nederland in feite niet opgewassen is tegen de macht van de NAVO. De AWACS-toestellen kunnen al 30 jaar zo goed als ongehinderd overlast veroorzaken. Europese samenwerking kán ertoe leiden dat militaire macht niet boven de leefomgeving van mensen staat."