Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Van der Hoeven: ‘maak een universele stekker voor laden elektrische auto’

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken, gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2010.

Producenten van elektrische auto’s moeten zo snel mogelijk afspraken maken over standaardisatie van batterijen en laadfaciliteiten. Als ze dit niet doen moet de Europese overheid dit doen.

Dat zei minister Van der Hoeven dinsdag 9 februari 2010 bij een bijeenkomst van EU-ministers van Economische Zaken in San Sebastian (Spanje). 'Het is een publiek belang dat er een Europese standaard stekker komt en dat laadpalen toegankelijk zijn voor alle automobilisten. Echter als marktpartijen niet of niet snel genoeg tot afspraken komen, is de overheid aan zet,' aldus Van der Hoeven.

Veiligheid

Van der Hoeven en haar collega's spreken in San Sebastian voor het eerst op politiek niveau over de toekomst van de elektrische auto. De ministers praten ook over de veiligheid van elektrische auto's en het ontwikkelen van betere batterijen om de actieradius van auto's te verbeteren.

Boodschappenwagentje

Van der Hoeven: 'Nederland is ook voorstander van Europese samenwerking op dit punt, om zo een sterke rol van de EU in de wereld mogelijk te maken bij het ontwikkelen en produceren van deze batterijen. De echte doorbraak bij elektrisch rijden moet gaan komen van batterijtechnologie. Als hier geen doorbraak komt dan blijft de elektrische auto niet meer dan een boodschappenwagentje of tweede auto,' aldus de minister.

Nederland wil de internationale proeftuin voor elektrisch rijden worden. Hiervoor is 65 miljoen euro beschikbaar. Naar verwachting rijden er in 2015 ongeveer 20.000 elektrische auto's in Nederland. In 2020 moeten dit er 200.000 zijn.

Het ministerie van Economische Zaken heeft sinds september 2009 een elektrische dienstauto die wordt gebruikt voor stadsritten.

Meer informatie