Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Minister Van der Hoeven pleit bij EU voor openheid internationale onderhandelingen bestrijden internetpiraterij en namaak

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken, gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2010.

Minister Van der Hoeven heeft op 1 maart 2010 in Brussel bij de Europese Raad voor Concurentievermogen haar bezorgdheid uitgesproken over het proces rond Acta. Bij Acta draait het om onderhandelingen tussen de EU, de VS, Japen en een aantal andere landen over het tegengaan van namaak en piraterij.

Piraterij en namaak is voor Nederlandse bedrijven en consumenten een probleem. Denk aan namaak electronica, maar ook producten met gevaren voor de volksgezondheid, zoals namaak injectienaalden. Volgens Van der Hoeven is het in het belang van de Nederlandse economie dat hier wat aan gebeurt. "Veel Nederlandse bedrijven zijn immers de dupe van namaak. Zo worden complete schepen nagebouwd. Daarmee berokkent het schade aan Nederlandse bedrijven en de Nederlandse economie."

Volgens de Minister is de manier waarop de Acta-onderhandelingen nu plaats vinden echter te mistig. "Onbekendheid bij het publiek met wat daadwerkelijk wordt besproken, roept onrust op en geeft voeding aan speculaties. Ik hoor bijvoorbeeld geluiden als zouden we zo via de achterdeur Three Strikes Out wetgeving krijgen in Nederland waarmee consumenten na drie keer illegaal downloaden worden afgesloten van internet. Onzin. Het Nederlandse standpunt is helder. Invoering van Three Strikes Out wetgeving voor Nederland is niet acceptabel," aldus de Minister op 1 maart 2010 in Brussel.

Vanwege de vele zorgen die er leven in de samenleving heeft Van der Hoeven de Commissie opgeroepen om het onderhandelingsproces transparanter te maken en documenten zoveel mogelijk geheel of gedeeltelijk openbaar te maken. De Europese Commissie heeft in reactie op het verzoek van Van der Hoeven toegezegd te streven naar zoveel mogelijk transparantie.

Meer informatie:

Meer informatie over Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder EZ, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl