Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

'Stemmen ook op ambassades in EU'

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 20 april 2010.

Er moeten stembureaus komen op Nederlandse ambassades binnen de Europese Unie. Daarvoor pleit CDA-Europarlementariër Wim van de Camp.

Hij vindt het omslachtig dat Nederlanders die in een EU-lidstaat wonen hun stembiljet per post moeten versturen naar Den Haag. Dat terwijl Nederlanders buiten de EU bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni terechtkunnen op de Nederlandse ambassade van het land waar ze wonen.

Van de Camp verbaast zich erover dat de ambassade in Zwitserland, een niet-EU-land, de uitgebrachte stemmen wel kan tellen terwijl de ambassade in Oostenrijk, een EU-land, dat niet kan. De politicus vindt dat stemmen in EU-landen nu nog gepaard gaat met een enorme papierwinkel. Afschaffing daarvan kan ertoe leiden dat meer Nederlanders in het buitenland gaan stemmen.

Het is dit jaar voor het eerst dat Nederlanders buiten de EU kunnen stemmen op de ambassade. Stemgerechtigden moeten zich wel voor 27 april registreren bij de gemeente Den Haag. Vervolgens krijgen ze een stembiljet toegestuurd, dat ze op de ambassade kunnen inleveren.

Mensen die te ver van de ambassade wonen, kunnen hun biljet per post naar Den Haag versturen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa