Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Joël Voordewind bij nationaal jeugddebat, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

De Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert het Nationaal Jeugddebat al vijftien jaar in de Tweede Kamer. Normaal gesproken wordt dit debat tussen jongeren en ministers gevoerd. Door de val van het kabinet is dit jaar gekozen voor een verkiezingsdebat in de Oude Zaal. De 130 deelnemers gaan met landelijke politici in debat over de volgende thema’s: onderwijs, economie, veiligheid en jeugdbeleid. ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind gaat donderdag 3 juni over deze thema’s in debat met Boris van der Ham (D66), Rita Verdonk (Trots Op Nederland), Ronald Plasterk (PvdA), van Duijn (SGP), Renske Leijten (SP), Tofik Dibi (GroenLinks) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Het nationaal jeugddebat begint 13.00 uur in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.


Inhoud

1.

ChristenUnie (CU)

De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds november 2015 Gert-Jan Segers. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 1 januari 2004 zijn de partijen gefuseerd.

De partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 vijf zetels. Dat aantal bleef daarmee gelijk aan het aantal dat in 2017 werd behaald. De partij heeft vier zetels in de Eerste Kamer en één zetel in het Europees Parlement.

2.

Meer over...