Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

IJmert Muilwijk bij dagafsluiting Derde Kamer, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

IJmert Muilwijk (nr 10 van de kandidatenlijst) houdt vrijdagochtend 28 mei een korte speech ter gelegenheid van de afsluiting van een dag over internationale samenwerking en ontwikkelingshulp. De Derde Kamer heeft over dit thema aanbevelingen gericht aan politici en vragen hen om een reactie. De bijeenkomst vindt plaats in Den Haag.


Inhoud

1.

ChristenUnie (CU)

De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds november 2015 Gert-Jan Segers. Hij is tevens lijsttrekker bij de verkiezingen van 2021. De huidige partijvoorzitter is Piet Adema. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 1 januari 2004 zijn de partijen gefuseerd. Sinds 15 maart 2001 opereerden de fracties van deze partijen al onder naam ChristenUnie in de Tweede Kamer. Ook in de Eerste Kamer bestaat sinds 2001 een fractie van de ChristenUnie.

De ChristenUnie behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 vijf zetels. Dat aantal bleef daarmee gelijk aan het aantal dat in 2012 werd behaald. De partij heeft vier zetels in de Eerste Kamer.

2.

Meer over...