Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

PvdA wil meer werkzekerheid

De PvdA wil dat werkgevers meer doen om met werkloosheid bedreigde werknemers te begeleiden naar een andere baan. Dat staat in een plan dat Hans Spekman, Roos Vermeij en ik vanavond zullen presenteren. De PvdA wil zorgen voor meer werkzekerheid en vindt dat werkgevers daar een grotere verantwoordelijkheid voor dragen. De PvdA wil dat dit wordt vastgelegd in een nieuw te sluiten Sociaal Akkoord.

Download het plan >

De PvdA maakt zich zorgen dat de arbeidsmarkt niet goed genoeg functioneert, waardoor veel mensen onnodig langs de kant komen te staan. Daarom moeten het onderwijs en de arbeidsmarkt veel beter op elkaar aansluiten. Ook moeten scholen leerlingen gerichter stimuleren naar beroepen waar vraag naar is. Praktische beroepsoriëntatie moet een vast onderdeel van het onderwijsprogramma worden.

Op dit terrein is nog een wereld te winnen; we moeten de schouders eronder zetten. En een aantal punten stevig agenderen voor een Sociaal Akkoord. Wij willen dat werkgevers de eerste maanden meer bijdragen aan de WW. Wij willen dat de sociale partners meer verantwoordelijkheid dragen voor de WW. De inzetbaarheid van werknemers moet verhoogd worden door een leven-lang-lerenbeleid. Van- werk- naar werk- beleid moet leidend gaan worden. Zo wordt het voor werkgevers veel lonender om werknemers naar ander werk te begeleiden, ze besparen dan op WW lasten. Dat soort zaken moeten we aanpakken.

Vandaag staat bij de PvdA in het teken van Dag van de Arbeid. Centraal staan werkzekerheid en een goede aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt. Onder de noemer Coalitie van de Arbeid gaat een groot aantal (kandidaat)-Kamerleden het land in.

De Dag van de Arbeid wordt afgesloten met een discussiebijeenkomst waar Hans Spekman, Roos Vermeij en ik het PvdA-plan Werkzekerheid zullen presenteren. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in café The Florin, Nobelstraat 2-4 in Utrecht.