Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Het schaakspel om Europese macht, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

De politieke machtsverhoudingen in de EU kunnen in 2014 verschuiven. Naast een nieuw Europees Parlement worden dit jaar ook de Europese topfuncties opnieuw verdeeld. Opvallend is dat nu ook het Europees Parlement kandidaat-voorzitters van de Europese Commissie naar voren schuift. De verkiezingsuitslag zou de doorslag moeten geven. Daarnaast is er grote onduidelijkheid over de bekleding van de andere topfuncties. In Nederland gaan er geruchten rond over minister Dijselbloem als (vaste) voorzitter van de Eurogroep, minister Timmermans als nieuwe buitenlandcoördinator en Hans van Baalen als eurocommissaris. Ook wordt er in Brussel flink gelobbyd.

Hoe ziet het schimmig politiek spel achter de schermen eruit? Hoeveel invloed heeft het Europees Parlement op de samenstelling van de Commissie? Zal Nederland een plek krijgen in de Europese functieverdeling? In hoeverre kunnen zittende ministers, na het nog geen tweejarig bestaan van deze coalitie, hun ambt 'in de steek laten' voor een ambt in Europa?

Een debat met Jan Mulder (Europarlementariër VVD), Flora Goudappel (PvdA kandidaat Europees Parlement, nr.6) Jan Werts (EU-correspondent te Brussel) en Arco Timmermans (buitengewoon hoogleraar public affairs Universiteit Leiden en verbonden aan het Montesquieu Instituut), onder leiding van Kees Boonman.


1.

Meer over...