Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Voormalige PSP-voorman Bram van der Lek overleden

zaterdag 30 november 2013, 23:49

DEN HAAG (PDC) - In zijn woonplaats Dieren is afgelopen vrijdag op 82-jarige leeftijd Bram van der Lek overleden. Hij was in 1972-1978 politiek leider van de PSP en verder was hij Kamerlid, europarlementariër en partijvoorzitter. Hij stond bekend als een gedegen parlementariër, die met verve de vaak radikale standpunten van zijn partij uitdroeg. Hij was ook geregeld betrokken bij buiten-parlementaire acties, onder meer tegen kernbewapening.

De bioloog en voormalig leraar Van der Lek kwam in 1967 in de Tweede Kamer, waar hij als één van de eersten aandacht vroeg voor de toenemende milieuvervuiling. In 1972 volgde hij de gematigder Hans Wiebenga op als politiek leider. Als fractievoorzitter vroeg Van der Lek in 1976 om strafrechtelijke vervolging van prins Bernhard vanwege de Lockheed-affaire.

In 1978 nam Fred van der Spek zijn plaats in de Tweede Kamer over. Hij was daarna nog korte tijd senator en werd in 1984 lid van het Europees Parlement voor de Regenboog-fractie (samenwerking van PSP, PPR en CPN).

Bronnen: NOS en biografisch archief PDC

meewerken aan deze site

Vacature trainee
(eind)redacteur/
projectmanager

Solliciteer