Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Kustwacht speurt naar vluchtelingen rond Griekenland

Een Nederlands Kustwachtvliegtuig surveilleert van 1 tot en met 21 december boven de Middellandse Zee rond Griekenland. Dat gebeurt op verzoek van Frontex, het Europees agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt.

Mensensmokkel

De patrouillevluchten moeten de autoriteiten zicht geven op de situatie op zee. Dit gebeurt om mensensmokkel tegen te gaan en te anticiperen op de komst en opvang van vluchtelingen. Voor de observatietaak beschikt het vliegtuig onder meer over een foward looking infrared camera, waarmee dag en nacht naar schepen kan worden gespeurd. Voor scheepjes in de problemen of drenkelingen heeft het vliegtuig afwerpbare vlotten bij zich. Het vliegtuig staat op vliegbasis Kalamata op het Griekse vasteland.

Rustiger

Kustwachtvoorlichter Peter Verburg: “Via Frontex helpen we Griekenland bij de grensbewaking. 2 jaar geleden hebben we dit bij Italië gedaan. Destijds speelde de situatie rond Libië en de val van Khaddafi. Onze mensen deden toen veel meldingen. De verwachting is dat het bij Griekenland en met name Kreta rustiger is. Tot nu toe hebben we nog geen meldingen binnengekregen.”

Met het toestel worden 1 a 2 vluchten van maximaal 4 uur per dag gemaakt. Aan boord bevinden zich 2 vliegers, een Griekse verbindingsofficier en 2 waarnemers. Laatstgenoemden doen dit behalve met waarnemingsapparatuur op zicht.

Operatie Poseidon

Naast het vliegtuig, een Dornier 228-212, draagt Nederland aan Operatie Poseidon bij met 3 vliegers van de Koninklijke Luchtmacht, 2 technici en 3 waarnemers van de Koninklijke Marechaussee, de Douane en Rijkswaterstaat. Ook wordt er een verbindingsofficier geplaatst op het informatiecoördinatiecentrum van Frontex in Athene. Hij verzorgt het contact tussen Frontex, Griekenland en Nederland.