Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Gepimpte troonrede: Laten we kinderen leren over psychische ziektes

woensdag 24 september 2014, 13:53

Met dank overgenomen van NRC Next, gepubliceerd op vrijdag 19 september 2014.

'Lanceer jouw idee of plan in een zelfgeschreven Troonrede.' Deze schrijfwedstrijd organiseerde ProDemos, 'huis van de democratie en rechtsstaat' in Den Haag. De winnende inzending is van Rosan van Noord, Stan Wesselius, Jaap Wesselman en Lisanne Wezenaar (leerlingen uit A4b van het Adriaan Roland Holst College in Hilversum).

Leden van de Staten-Generaal, De gezondheidszorg in Nederland is over het algemeen van een hoge kwaliteit.

Mensen met zowel lichamelijke als psychische ziektes worden goed behandeld in de zorg. Maar buiten de zorg is er onwetendheid, vooral over psychische ziektes. Die onwetendheid van de gemiddelde Nederlander is een groot probleem.

Mensen kennen wel ziektes zoals aids, hepatitis of sclerose maar de meestvoorkomende psychische ziektes zoals borderline, bipolaire stoornissen of schizofrenie zijn onbekend. 0,15 procent van de Nederlandse bevolking heeft volgens schattingen aids. 2 procent van de Nederlanders heeft een bipolaire stoornis. Lang niet iedereen weet wat dat überhaupt is.

Een psychische stoornis wordt gezien als iets raars of een zwakte. Op het moment dat mensen met een psychische ziekte als zwak of 'vreemd' worden behandeld, gaan ze dat idee ook echt krijgen. En dat beïnvloedt niet alleen hun gesteldheid, maar ook die van de mensen om hen heen.

Daarom hebben wij nagedacht over manieren om meer aandacht en herkenning te krijgen. Als wij kinderen op school leren over soa's dan zouden we ze ook moeten leren over psychische ziektes. Over welke ziektes er zijn, wat ze inhouden en hoe je als buitenstaander omgaat met iemand die zo'n ziekte heeft.

Maar bovenal ook dat het niet een persoon definieert: het is en blijft alleen maar een ziekte.

Naast lessen op school zetten we ook in op een voorlichtingscampagne via tv of radio. Middelen waarmee een grote doelgroep bereikt zal worden. Dit zullen campagnes zijn waarbij de oorzaken en behandelwijzen op een makkelijke en duidelijke manier worden uitgelegd. Wij zullen ook mensen met betreffende ziektes uitnodigen om hun kant van het verhaal te vertellen. De kant van een schizofreen, die dingen ziet die iemand anders niet ziet. De kant van iemand met angststoornissen, die bang is om zijn eigen huis uit te gaan. En de kant van iemand met borderline, die emoties zoveel heftiger aanvoelt. Deze kanten verdienen het om gehoord te worden. En met de bovenstaande verbeteringen kan dat.

Vriendelijke groet, Rosan van Noord, Stan Wesselius, Jaap Wesselman en Lisanne Wezenaar. Leerlingen uit A4b van het Adriaan Roland Holst College in Hilversum.

Bron: NRC Next

ProDemos organiseert in samenwerking met het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort op iedere derde donderdag van de maand een Politiek café in de Centrale Bibliotheek Den Haag.