Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café: Vrijheid van meningsuiting

Wie gaat er over de vrijheid van meningsuiting? En hoever kunnen we gaan met het vrij uiten van een mening? Soms moeten verschillende rechten tegen elkaar worden afgewogen, bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst, of vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie.

Iedereen ziet andere grensen rondom meningen van anderen. Die grenzen en die meningen botsen regelmatig. Hoe gaan we daarmee om? Mogen er grenzen gesteld worden? En wie geeft die grenzen aan? Wat is de rol van de politiek, de rechtspraak en de samenleving? Dat zijn vragen die centraal staan tijdens deze avond in Studio Dudok.

Op dinsdag 14 april gingen we hierover in gesprek met Diederik Samsom (politiek leider PvdA) en Yoeri Albrecht (directeur debatcentrum de Balie) onder leiding van Joost de Vries (journalist Volkskrant) en Marcel Bamberg (ProDemos).

1.

Foto-impressie

Carola Schouten
Diederik Samsom en Yoeri Albrecht
Interactie met de zaal
Interactie met de zaal
Interactie met de zaal
Diederik Samsom en Yoeri Albrecht

2.

De Haagse vrijheidsweken

Haags Vrijheidslogo-DEF

Dit Politiek Café maakt deel uit van de Haagse Vrijheidsweken: een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde in de aanloop naar Bevrijdingsdag. Van maandag 13 april tot en met dinsdag 5 mei staan ongeveer 50 activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten. De opening vindt plaats op 13 april om 19.30 uur, voorafgaand aan het door ProDemos georganiseerde eerste Vrijheidscollege in De Haagse Hogeschool.

3.

Achtergrondinformatie

Het Politiek Café is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.