Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café 'Pimp de troonrede'

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de troonrede voor, met daarin de regeringsplannen voor het komende jaar. Maar wat moet er volgens jóu gebeuren?

 
Politiek Cafe: Pimp de troonrede!

De beste vijf auteurs mochten hun voorstel vanaf de troon voorlezen tijdens het Politiek Café op maandag 14 september 2015, de avond vóór Prinsjesdag. De jury en het publiek voorzagen de plannen van commentaar en vragen en beoordeelden of de plannen uitvoerbaar zijn. De jury bestond uit Frans Weisglas (oud-voorzitter Tweede Kamer), Else van Nieuwkerk (directeur Stichting Nederlands Debat Instituut) en Erica Meijers (Bureau De Helling).

Inhoud

1.

De winnaars

Etje Verhagen werd door de jury gekozen als schrijfster van de beste troonrede. Zij krijgt een VIP-rondleiding door de Tweede Kamer en mag bij drie politieke partijen haar plan toelichten. Bovendien is de winnende troonrede op woensdag 16 september gepubliceerd in NRC Next.

De publieksprijs ging naar de scholieren Misha Dol, Bram Cuijpers en Dave van der Kwaak van het Stedelijk Gymnasium in Leiden met hun troonrede over belastingen voor werkgevers op te hoge bonussen. Ook zij mogen hun plan presenteren in de Tweede Kamer.

2.

Foto-impressie

Ilze Nijtmans
Mirjam van Hemmen
winnares Etje Verhagen
Pimp de troonrede publiekswinnaars

3.

Achtergrondinformatie

Het Politiek Café is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.