Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café: Ik scheld, dus ik besta

Het Politiek Café van 12 april 2016 ging over de macht van ‘reaguurders’ in het politieke debat. Onlangs vroeg minister Lodewijk Asscher op Facebook aandacht voor bedreigingen en verwensingen op social media. In een open brief adviseerde hij schreeuwers hun reactie eerst voor te leggen aan hun moeder of dochter. Het debat verhardt - online en offline. Krijgen reaguurders meer macht?

Zijn we met de scheldende mens op internet getuige van een culturele verandering ten opzichte van de politiek? Heeft dit invloed op besluiten van politici? En durven mensen die zich niet op deze toon manifesteren nog deel te nemen aan het publieke debat? Is er nog ruimte voor nuance? En hoe verhoudt zich dit tot het debat tussen politici?

Auteur van ‘Een waanzinnig gaaf land’ en columnist bij het NRC Handelsblad Bas Heijne en Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, bespraken deze onderwerpen en meer. In de vaste rubriek De Haagse Zeepkist las Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid voor het CDA, een column voor.

Inhoud

1.

Foto-impressie

Ik scheld, dus ik besta
Ik scheld, dus ik besta
Ik scheld, dus ik besta
Ik scheld, dus ik besta

2.

Achtergrondinformatie

Het Politiek Café is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.