Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café: De robot de baas?

In zijn veelbekeken TED Talk voorspelt uitvinder Ray Kurzweil dat de mogelijkheden van computers in 2045 gelijk zullen zijn aan het menselijk brein. Het vinden van een baan is nu al moeilijk en steeds meer mensen zijn, vaak tegen hun zin, ZZP’er. Hoe moet dat straks als volgens experts de digitale revolutie nog moet beginnen?

Op dinsdag 14 juni 2016 gingen André Knottnerus (voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en Vanessa Evers (hoogleraar Robotica aand de Universiteit Twente) in gesprek over onze toekomst op de arbeidsmarkt en de invloeden van robotisering.

De WRR publiceerde in 2016 het rapport “De robot de baas. De toekomst van werk in het tweede machinetijdperk”. De WRR denkt dat technologische veranderingen groeiende ongelijkheid met zich mee zal brengen. Makers van robots en bazen van bedrijven die robots inzetten zullen goed geld verdienen, terwijl mensen die vervangen worden door robots veel minder kansen krijgen. Moet de politiek hier nu al op anticiperen en maatregelen nemen? En hoe richten we ons onderwijs voortaan in?

In de vaste rubriek De Haagse Zeepkist las Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid voor de VVD, een column voor.

1.

Achtergrondinformatie

Het Politiek Café is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.