Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Voermans: uitleg Rutte Gouden Koets ondermaats

donderdag 18 februari 2016, 12:03

DEN HAAG (PDC) - Premier Rutte wil de kosten van de renovatie aan de Gouden Koets niet bekendmaken. Onterecht, volgens staatsrechtgeleerde Wim Voermans op NPO Radio 1. Voermans is verbonden aan de Universiteit Leiden en aan het Montesquieu Instituut.

D66-leider Alexander Pechtold had Rutte gevraagd de kosten voor de opknapbeurt van de koets openbaar te maken. Rutte weigerde dat, met een beroep op artikel 41 van de Grondwet. In dat artikel wordt verboden om privé-uitgaven van de Koning openbaar te maken. 

Voermans verwerpt de argumentatie van Rutte en stelt dat, als de Kamer om informatie vraagt, de minister de informatie moet verschaffen. Voermans: 'Het klopt dat de koning bevoegd is om zelf te bepalen dat hij de koets wil opknappen. Maar vervolgens is de premier wél verantwoordelijk voor het handelen van het staatshoofd: de ministeriële verantwoordelijkheid. Rutte moet dus uitleg geven als de Kamer daar om vraagt'.

D66 en de SP hebben, naar aanleiding van de antwoorden op de vragen, opnieuw Kamervragen gesteld. De Gouden Koets wordt sinds 1901 gebruikt en nu voor het eerst opgeknapt. 

Bron: Trouw en Brabants Dagblad