Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Referendumdebat, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen

Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? Dat is de vraag die op 6 april wordt voorgelegd aan Nederland in het door burgers afgedwongen Oekraïne-referendum. Maar waar stemt u eigenlijk over? Wat zijn de verschillende standpunten? Waarom is dit referendum wel of niet belangrijk? En moet u ja of nee stemmen?

Op 3 april, drie dagen voor het referendum, organiseert De Balie het referendumdebat, waarbij voor- en tegenstanders van het associatieverdrag u proberen te overtuigen van hun gelijk. Een debat tussen elkaar en met het publiek, waarin tijd en ruimte wordt geboden om argumenten goed over het voetlicht te brengen.

Met o.a:

TEGEN:

  • Thierry Baudet, oprichter Forum voor Democratie, is tegen een associatie-overeenkomst met Oekraïne
  • Dennis de Jong, SP-Europarlementariër
  • Anja Hazekamp, europarlementariër Partij voor de Dieren

VOOR:

  • Joshua Livestro, Voorzitter Stichting Stem Voor Nederland, de ja-campagne voor het referendum over het samenwerkingsverdrag EU-Oekraïne.
  • Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid D66
  • Bas Eickhout, europarlementariër GroenLinks

En de expertise van Peter Kanne, Verkiezingsonderzoeker bij I&O Research.

Moderatie: Roderick Veelo (RTLZ, DUNK)

Over het referendum

Doordat het comité GeenPeil de benodigde 300.000 handtekeningen wist te verzamelen, organiseert de Nederlandse regering een raadgevend referendum over de vraag: "bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?". Bij een opkomst van 30 procent is de uitkomst van het referendum geldig. Het kabinet zal dan beslissen of ze iets met de uitkomst gaan doen of niet.


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...