Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Haagsch College: Het vrije woord college

Haagsch College logo

Dit college is afgelast.

Op de dag dat het 'minder-minder-minder' proces tegen PVV-leider Geert Wilders begint, geeft Theodor Holman een college over het vrije woord.

Welke rol heeft het begrip vrijheid van meningsuiting in onze geschiedenis gespeeld? En wat is er in juridische zin veranderd in de loop der jaren?

Ook gaat Holman in op de vraag welke invloed de dood van Theo van Gogh en de uitspraken van Geert Wilders hebben op het vrije woord.

Theodor Holman is schrijver, radio- en tv-maker en columnist voor het Parool en De Groene Amsterdammer.

1.

Het Proces

'Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland?"', vroeg Wilders zijn aanhang tijdens de verkiezingsavond in maart 2014. Het antwoord van de zaal was "Minder, minder, minder, minder!" Waarop Wilders afsloot met 'dan gaan we dat regelen'.

Eind 2014 besloot het OM om Wilders te vervolgen voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

2.

Praktische informatie

Datum

31 oktober 2016

Inloop

19.30 uur

College

20.00 - 21.30 uur

Kosten

€17,50

Locatie

Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag

3.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.

4.

Factsheet

De redacties van Europa Nu en Parlement en Politiek hebben alle relevante informatie over dit onderwerp op een rij gezet in een factsheet, dat binnenkort hier zal verschijnen.

5.

Meer informatie

Haagsch College is een initiatief van Newscollege waarbij het Montesquieu Instituut een van de partners is. Vanuit het hart van politiek Den Haag geven belangrijke hoofdrolspelers en de beste analisten colleges over de thema’s die het nieuws beheersen.

Hier vindt u een overzicht van de Haagsch College lezingen die reeds zijn geweest. Meer informatie over de aankomende colleges en de organisatie van het Haagsch College vindt u hier.