Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Geen barrières meer voor een vrouwelijke premier in Nederland

woensdag 13 juli 2016, 10:52

DEN HAAG (PDC) - Anders dan in 1967 zou Nederland nu wel klaar zijn voor een vrouwelijke regeringsleider. We zouden dan immers de trend volgen die al is ingezet door Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en misschien spoedig door de Verenigde Staten. Dat zeggen parlementair historicus Carla van Baalen, directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen, en Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie. Zij vragen zich echter wel af of er iets in de Nederlandse politieke cultuur zit dat vrouwelijk leiderschap in de weg staat.

Volgens de onderzoekers kwam Marga Klompé in 1967 het dichtst bij het premierschap, maar zij gaf toen aan dat Nederland er nog niet klaar voor was. Sindsdien is er een aantal vrouwelijke politici geweest die net niet het 'gat' richting het Torentje wisten te overbruggen. Van Baalen en Leyenaar noemen, onder anderen, Els Borst, informateur bij het tweede kabinet-Kok, Rita Verdonk en Jeltje van Nieuwenhoven, die bij hun respectievelijke partijen meededen om het lijsttrekkerschap.

Nu er meer vrouwelijke ministers in het kabinet zitten, zouden de onderzoekers het niet vreemd vinden als, bijvoorbeeld, Edith Schippers het Torentje zou betreden indien Mark Rutte voortijdig opstapt.

Bron: Trouw, 13 juli 2016