Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Ingrijpen in woningmarkt noodzakelijk

Foto Flickr/FaceMePLS

De woningmarkt zit vast en functioneert slecht. Voor betaalbare huurwoningen bestaan lange wachtlijsten. Voor starters is een koophuis zo goed als onbereikbaar. Voor lage en middeninkomens zijn nagenoeg geen betaalbare woningen beschikbaar. Ook studenten zitten klem. En wat doet het kabinet? Maatregelen om de woningmarkt vlot te trekken blijven uit.

De PvdA vindt dat het tijd is om in te grijpen en trekt een week lang het land in om aandacht te vragen voor de vastzittende woningmarkt. De verkregen input zal gebruikt worden voor ons eigen woonplan, het Nationaal Woonakkoord, dat later dit jaar volgt.

In de week van 7 t/m 14 november ga ik met een pot koffie op bezoek bij een huurder die door Europese regelgeving zijn sociale huurwoning dreigt te verliezen, een stel dat er maar niet in slaagt een betaalbare woning te vinden en een gezin dat door stijgende hypotheeklasten in problemen is gekomen. Stuk voor stuk situaties die laten zien hoe ernstig de situatie op dit moment is en dat zowel huiseigenaren als huurders de dupe zijn. Een beeld dat vermoedelijk bevestigd wordt tijdens mijn bezoeken aan Vereniging Eigen Huis en Woonbond. Hier blijft het echter niet bij. Vergezeld door enkele PvdA wethouders ga ik die week ook nog langs een woningcorporatie, een vooruitstrevend architectenbureau en loop ik mee met een preventieteam tegen woonoverlast.

Op maandag 14 november sluit ik samen met Job Cohen en Ronald Plasterk de week af met een gesprek met deskundigen. Hoe kijken zij tegen de huidige situatie aan en wat zou er volgens hen niet mogen ontbreken in een plan om de woningmarkt weer in beweging te krijgen?