Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Donners verhuisboete moet van tafel

Foto Flickr/FaceMePLS

De PvdA wil dat het kabinet de verhuisboete voor huurders in grote steden niet invoert. Door deze verhuisboete zullen nog minder mensen een geschikt huis kunnen vinden, omdat het voor huurders onaantrekkelijk wordt om te verhuizen naar een andere sociale huurwoning. Ik voorzie dat het woningtekort in de grote steden door het kabinetsbeleid verder zal oplopen.

Het kabinet wil de huren van woningen voor huurders met inkomens onder de 33.000 euro in steden als Leiden, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam met een bedrag tot 120 euro per maand laten stijgen als de woning vrijkomt. De PvdA wil dat het kabinet afziet van deze maatregel, zodat mensen die verhuizen daarvoor niet worden gestraft. Huizen die nu nog beschikbaar zijn voor mensen die niet heel veel te besteden hebben, worden straks veel te duur. De PvdA vindt deze maatregel oneerlijk en onverstandig.

Stel een politieagent of verpleegster of onderwijzer wil graag wat groter wonen en kan daar 100 euro per maand meer voor betalen. Hij of zij betaalt nu 400 euro per maand huur. Maar de huur van de vrijkomende grotere woning van 500 is door de kabinetsmaatregel inmiddels verhoogd naar 620 euro. De ironie wil dat elke woning die nu nog vrijkomt geen enkele verbetering voor een nieuwe huurder zal opleveren. De huurder blijft dus zitten waar hij zit en verroert zich niet. Kortom, dit is het meest kortzichtige volkhuisvestingsbeleid uit de Nederlandse naoorlogse geschiedenis.