Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

PvdA steunt stakingen OV

Foto Flickr / Gerard Stolk

De PvdA blijft de stadsvervoerders steunen in hun strijd tegen de bezuinigingen van 120 miljoen euro en de geplande aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Om aandacht te vragen voor deze zorgwekkende situatie leggen de drie stadsvervoerders het werk op zondag 20 november 24 uur neer en vindt er op het Stationsplein vóór het CS in Amsterdam een manifestatie plaats. De PvdA zal hier bij aanwezig zijn.

We waren er bij in juni, april en februari en zijn er zondag in Amsterdam wederom bij. We realiseren ons dat reizigers hinder zullen ondervinden van de actie. De gevolgen op de langere termijn zijn echter zo negatief dat niets doen geen optie is.

De plannen van het kabinet hebben desastreuze gevolgen. In Amsterdam verliezen 1500 bus, tram en metro chauffeurs hun baan. In Rotterdam 1000 en in Den Haag 500. Als de plannen van dit Kabinet doorgaan ziet de Amsterdamse reiziger het aantal buslijnen van 44 naar 30 teruggaan, verdwijnen er 6 van de 16 tramlijnen en 1 van de 4 metrolijnen. Rotterdammers zien 19 buslijnen verdwijnen en de frequentie van metro en tram neemt af. Ook de vertrouwde conducteur behoort straks tot het verleden. In Den Haag worden tramlijnen ingekort, buslijnen geschrapt en zullen de Randstadraillijnen minder frequent rijden. Verder wordt reizen in alle drie de steden 15 tot 20% duurder en komt de veiligheid binnen het openbaar vervoer onder druk te staan.

De PvdA wil investeren in plaats van bezuinigen en staat voor goed openbaar vervoer. Openbaar vervoer waar de belangen van de reiziger centraal staan en niet die van de buitenlandse aandeelhouder. Afgelopen juni presenteerden we samen met SP, D66 en GL een alternatief in de vorm van een initiatiefwet. Om te laten zien dat het anders kán. Tot op heden geeft minister Schultz echter niet thuis.

Datum: zondag 20 november

Tijd: 12.00 tot 13.30 uur

Locatie: Stationsplein Amsterdam (vóór het centraal station)