Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Kinderen eerst

Kinderen eerst, dat was de verkiezingsbelofte van de toen nog jonge lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam in 2006. Hij beloofde zijn stad om altijd eerst voor de kinderen in zijn stad op te komen. En dat doet hij nog steeds. 'Kan niet' bestaat niet voor Lodewijk Asscher. En of het nu gaat om slecht geregeld vervoer voor kinderen, slechte scholen of onvoldoende sportvoorzieningen, Asscher rust niet voordat hij het probleem snapt en oplost.

Kinderen hebben recht op onderwijs, dat zegt niet alleen de Nederlandse wet, dat zegt ook het kinderrechten verdrag van de Verenigde Naties. Maar dan volgt de weerbarstige Nederlandse praktijk. In Nederland mag je niet werken als je illegaal bent, dus ook niet stage lopen als dat moet op de school waar je op zit, aldus de minister Henk Kamp.

Lodewijk Asscher weigert zich hierbij neer te leggen. Hij doet niet mee aan de machteloze politiek waar te vaak mensen zich achter willen verstoppen. In plaats van deze kinderen aan hun lot over te laten en een beschuldigende vinger op te steken naar Den Haag, legt hij op zijn eigen bescheiden manier uit waarom hij vindt dat Henk Kamp juist niet de wet volgt. Kinderen moeten van school stage lopen anders halen ze hun diploma niet. Henk Kamp is boos en dreigt de gemeente Amsterdam met boetes.

Lodewijk Asscher volgt zijn eigen pad. Hij laat zich niet intimideren en doet wat hij zijn kiezers beloofd heeft: kinderen eerst. Want in tegenstelling tot wat Henk Kamp ons wil doen laten geloven, wordt het op deze manier juist beter voor iedereen. Deze kinderen zijn in afwachting van een beslissing, sommigen zullen in Nederland mogen blijven, anderen zullen toch moeten vertrekken. Lodewijk Asscher bemoeit zich absoluut niet met die beslissing. Maar hij wil niet dat kinderen zonder diploma van school komen, als die kinderen dan mogen blijven staan ze gelijk op achterstand. En er is ook geen enkel hoger doel om de kinderen die niet mogen blijven perse zonder diploma weg te willen sturen. Het is ook voor die kinderen beter als ze terug naar een land in Afrika moeten met een diploma op zak. Voor een goede automonteur lijkt mij genoeg te doen met al die barrels van auto's daar.