Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Mogelijk Nederlands referendum over CETA-handelsverdrag

donderdag 3 november 2016, 11:08

DEN HAAG (PDC) - Belangengroepen willen na het Oekraïne-referendum nu ook een referendum over het EU-verdrag met Canada. De initiatiefnemers, 'Platform TTIP CETA Referendum', hebben al ruim 189.000 steunbetuigingen verzameld. Dat meldt NRC vandaag.

De steunbetuigers kunnen hun handtekening zetten wanneer de Eerste Kamer CETA heeft goedgekeurd. Dit kan pas wanneer het Europees Parlement eind dit jaar of begin volgend jaar zijn goedkeuring heeft gegeven. Er wordt gemikt op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 als datum voor het referendum.

Het 'Platform TTIP CETA Referendum' bestaat uit de stichting Meer Democratie, Milieudefensie, voedselwaakhond Foodwatch en de denktank Transnational Institute. Het platform is tegen het CETA-verdrag met Canada en het TTIP-verdrag met de Verenigde staten. Volgens de organisaties bedreigen de handelsverdragen de democratie omdat ze bedrijven in staat stellen overheden buiten de nationale rechtspraak aan te klagen. Ook zouden nationale standaarden onder druk komen te staan.

Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden en fellow van het Montesquieu Instituut, sluit niet uit dat de Tweede Kamer een dergelijk referendum zal tegenhouden. Na de problemen van het Oekraïne referendum kan de Tweede Kamer besluiten dat multilaterale verdragen niet referendabel zijn.

Bron: NRC, 3 november 2016