Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Politiek Café: Wat gebeurt er met jouw stem?

Luisteren volksvertegenwoordigers na 15 maart nog wel naar wat de kiezers willen? Wat wordt er precies gedaan met mijn stem? In dit Politiek Café stond de verhouding tussen politici en kiezers ter discussie.

Critici roepen op tot méér referenda, loting van volksvertegenwoordigers (David van Reybrouck ), de ‘Burger Democratie’ (Maurice de Hond ) of stadscongressen als aanvulling op gemeenteraden (Code Oranje). Ook GeenPeil doet de komende verkiezingen mee met het idee om de relatie tussen kiezers en volksvertegenwoordigers te vernieuwen. Zo stellen ze naar eigen zeggen voor te gaan “fungeren als levende stemkastjes.”

Betekenen bovenstaande ideeën een grotere invloed voor kiezers? En is dat wenselijk? Tot slot: hoe reëel is het om deze en andere alternatieve systemen te introduceren in Nederland?

Bert Blase en Beryl Dreijer bespraken dit onderwerp. Bert Blase is waarnemend burgemeester van Heerhugowaard (vanaf 20 februari) en woordvoerder van Code Oranje. Beryl Dreijer staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van GeenPeil. Ze is jurist en sinds 2006 raadslid in de gemeente Velsen. Ze stond o.a. aan de basis van diverse democratische vernieuwingsideeën in Velsen, zoals een Burgertop en Right to Challenge.

Inhoud

1.

Praktische informatie

Datum: Dinsdag 7 maart 2017 van 20.00 tot ca. 21.30 uur

Locatie: Studio Dudok, Hofweg 1a, Den Haag

2.

Achtergrondinformatie

Het Politiek Café is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort , ProDemos en het Filmhuis Den Haag .