Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Paul Lucardie op NRC.nl: een partij oprichten is makkelijker dan in de Tweede Kamer komen.

woensdag 7 december 2016, 11:56

DEN HAAG (PDC) - 'Het is makkelijker een partij op te richten, dan het parlement te halen'. Dat zegt MI-fellow Paul Lucardie vanmorgen op NRC.nl. Lucardie, onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) zegt dit naar aanleiding van nieuwe partijen die als paddestoelen uit de grond schieten.

Zo kondigde maandag colmnist Jan Dijkgraaf aan met de partij GeenPeil mee te doen. Ex-PvdA-Kamerlid Jacques Monasch probeert zetels te halen met 'Nieuwe Wegen' en advocaat Plasman met de Partij voor Niet-Stemmers. Ook Thierry Baudet doet een gooi met het 'Forum voor Democratie'. De in de Tweede Kamer van de PVV afgesplitste Bontes en Van Klaveren richtten 'Voor Nederland' op, waar GeenPeil coryfee Jan Roos zich bij aansloot. De van de PvdA afgesplitste Kuzu en Öztürk gaan verder als 'DENK'.

Partijen van 'afgesplitste' Kamerleden hebben volgens Lucardie wel een kleine voorsprong op buiten de Kamer onstane ideologisch gedreven partijen, belangenpartijen en vooral op 'ideosyncratische partijen' die rondom één persoon met aparte ideeën zijn opgebouwd.

Bron: NRC.nl